Skip to content

Könyvtár

Mit keres?

Adott egy kedves, hangulatos terem, tele könyvekkel. Vannak igazi matuzsálemek, vaskosak és porosak, igazi szakértőknek és kutakodóknak. Vannak képesek és vidámak, apróságok és új felfedezők kezébe valók.

Internet?

Csak úgy hasít.

Helytörténeti csemegék

savanyúmáj és fahéjas fánk recept? Csak kérni kell

Csolnokról

a dínóktól a posztmodernig? Semmi gond, megoldjuk.

Sietős olvasóval

van dolgunk? Egy folyóiratra, pletykára mindig van idő.

Romantikus

érzelmes lelkiállapot? Van rá receptünk/könyvünk.

Regény

Sok szabadidő, kényelmes fotel, viszonylag kevés kiskorú gyermek a háznál? Nagyszerű, ajánlunk egy jó regényt: történelem, harc esetleg vér is folyjon?

Könyvtárról

Aki mindezt lehetővé teszi, nem más, mint a József Attila Megyei és Városi Könyvtár, hiszen a KSZR keretein belül (kistelepülési könyvtári ellátás) gondoskodik az helyi igényeknek megfelelően könyvek, tárgyi –és dolgi eszközöket, valamint minimum évi négy, a könyvtárat és az olvasást népszerűsítő rendezvény finanszírozásáról.

Fontos megjegyzés: olyan még nem fordult elő a világtörténelemben, hogy olvasni vágyó csolnokiak nem jutottak könyvhöz a nyitva tartási idő miatt ( azaz kedvesek vagyunk, rugalmasak vagyunk)

A felnőtt éves olvasójegy ára 600Ft.

Diákok ingyenesen használhatják a könyvtárat.

Nyitvatartás

Kedd: 9:00-17:00

Szerda: 9:00-14:00

Csütörtök: 9:00-14:00

Péntek: 9:00-12:00

konyvtar1

Online katalógus

Díjat kaptunk!

Hatalmas meglepetés ért múlt a megyei könyvtár évzáróján: idén a 3000-5000 fős települések között a mi könyvtárunk bizonyult a legeredményesebbnek a megyében! Gratulálok mindenkinek, aki ehhez hozzájárult! Hűséges olvasóinknak, a tanítóknak, akik elhozták a gyerekeket, a szülőknek, akik beíratták és kísérik őket, és persze a gyerekeknek, akik hatalmas lelkesedéssel lettek a könyvtár világának nyitott, érdeklődő részesei! Jövőre is folytatjuk a mesélést, a Könyvtár mozizást!

Csolnok helytörténetével foglalkozó kiadványok

szerző: Fekete Tibor, Tankönyvkiadó, Budapest, 1977, 109 oldal, puhaborítású könyv – németül és magyarul is megjelent

nyomda: Alfadat-Press Gmbh, kiadja: Csolnoki Német Nemzetiségi Kisebbségi Önkormányzat, 2020, EU-s helyi identitásos pályázat keretén belül jött létre, több helyi szerző és szakdolgozat alapján, keményborítású könyv, 166 oldal

Forrás kiadó, magyar-német nyelvű, kiadja: Csolnok Község Önkormányzata, kihajtható térkép kis leírással

szerző: Balog Tamás túravezető, kiadja: Csolnok Község Önkormányzata, 34 oldal, A5 füzetecske, általános leíró és turisztikai jellegű

A csolnoki német nemzetiségi tanösvény kísérőfüzete, A Csolnoki Bányász Hagyományőrző Egyesület kiadványa, a tájház kiadványa, a Csolnoki Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület kiadványa

Egy régi karácsony Csolnokon, 2012. december

Holl József: Csolnokiak az I. világháborúban, 2017. december

Holl József: 75 éve történt, 2018. július

Holl József: Nepomuki Szt. János – Csolnok község védőszentje, 2018. szeptember

Holl József: A csolnoki kisded óvoda építéséről röviden, 2019. szeptember

Holl József: Új iskola épül a községben, 2019. december

Holl József: Csolnok 1720-2020, Csolnokról Csolnok lakóinak 1. rész 2020. április, 2. rész 2020.december

disznóvágásról, helyi nyelvjárásról, az ünnepekről és hagyományokról, ehhez kapcsolódóan a helyi ételekről, a bányászatról, a kulturális életről a svábság szempontjából, énekek és dalok gyűjteménye (a helyi könyvtárban megtekinthetőek)